Så är trädgårdsäsongen igång

Vintergäcken har slagit ut nere vid ån. Det är fortfarande mycket vatten i ån, men det har dragit sig tillbaka något och gräsmattan är inte översvämmad längre.

Första arbetet blev att klippa ner plymspirean i nedre buskaget. Sköggbusken var den enda busken här som fläkts upp av den tunga snön. Det är för tidigt att säga vad som blivit frostskadat. Klematisen (ville de Lyon) vid blodhasseln såg fin ut och är nu beskuren.

Ovanför nedre buskaget ligger köksträdgården. Där behöver vi göra en storrensning då mycket blev kvar när vintern kom så tidigt. Planen är att lägga renset som en tillfällig kompost ovanför odlingstunnel för att få lite extra god jord för Sörmlands landskapsros Blomsterhult, som ska få plats där om några år.

Efter pergolan, på väg mot övre buskaget blommar trollhassel på. Man får gå väldigt nära för att känna doften. I övre buskaget har någon, kanske älgen som besökte oss för några veckor sedan, ätit en tall, men annars ser allt fint ut där. Vipphortensian beskars under dagens inspektion.

I rododendronbacken ser det bra ut. Det regnade ju mycket förra året så det är bra med knopp.

Vi fick ju hjälp att ta ner några träd förra året vilket hjälpt med både ljus och fukt i marken. Coloradogranen i rododendronbacken har blivit riktigt fin under året. Vi har beställt lite träd och buskar från Odlarglädjen som ska få plats bland annat här och i nedre buskaget.

Inomhus fortsätter frösådderna och den eviga rockaden. Först hamnar sådderna i vardagsrumsfönstret där vi har element som ger lite extra värme. Sedan till köket för lite lägre temperatur och extra belysning, eller ner till källaren för de som vill ha det svalt. Jag har blivit ganska duktig på att inte så för många av varje sort, men man måste ju ha någon i reserv.

I köket just nu aubergine, paprika, chili och så tomaterna som just kommit upp. Som vanligt kommer det bli trångt framöver. Jag får nog vänta lite extra med gurkorna så de får plats. Sam hjälpte mig så lite i vecka också, så vardagsrumsfönstret är fullt. Tyvärr blev det akut brist på plantetiketter, så grabbarna fick ut ock leta i trädgården idag för om några dagar har jag glömt vad vi sått.

Idag hade jag tur. Behagliga 8 grader var det när jag gick runt. Sen kom regnet och ikväll ska det komma snö. Men det är ju bara mars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *